In welke ‘standje’ schiet jij?

Wanneer we te maken hebben met een nieuwe situatie, dan moeten we daar altijd eerst even aan wennen. Over het algemeen ga je vier fasen door: ontkenning, weerstand, crisis en acceptatie. Deze fasen kan je in een korte tijd of lange tijd doorlopen, afhankelijk van de impact van de situatie. Misschien herken je deze fasen als je terugblikt op de afgelopen coronatijd?

Ergens in dit proces heb je altijd een moment of een bepaalde periode te maken met stress. We hebben dan de neiging om in een bepaald ‘standje’ te schieten, wat ons in het verleden ook altijd goed heeft geholpen bij stress. Wanneer je het bijvoorbeeld druk hebt, schiet je naar je hoofd en ga je vooral heel veel doen. Je hebt dan minder contact met bijvoorbeeld je gevoel en je lijf. Het zorgt er voor dat ‘het’ geregeld wordt.

Het kan jou helpen als je weet in welke ‘standje’ je schiet bij stress. Want op die manier kan je ontdekken wat je nodig hebt om hier niet in te blijven hangen. Wanneer je bijvoorbeeld veel in je hoofd zit is bewegen, ontspannen en warmte heel belangrijk. Een warme douche, een kruik, een knuffel of een bezoekje aan de sauna kan jou goed helpen.

Er zijn zes verschillende ‘standjes’ oftewel karakterstructuren. Ieder mens heeft iets van elke karakterstructuur in zich. Uiteindelijk gaat het erom dat je in balans bent en niet te lang doorschiet in één of twee.

Bij stress gebeurt er bij de volgende karakterstructuren dit:

  • Analyticus: veel in het hoofd, neiging tot terugtrekken.
  • Sociale: bij stress moeite om gevoelens te tonen, heel erg gericht op de ander.
  • Versmelter: past zich makkelijk aan en heeft moeite met keuzes maken.
  • Loyalist: kroppen op en vinden het lastig om ruimte in te nemen.
  • Presteerder: gaat hard werken, houden van structuur, perfectionistisch, onzeker.
  • Strijder: neemt graag verantwoordelijkheid en ‘scant’ de omgeving op wie te vertrouwen is.

Deze blog wordt veel te lang als ik er nog dieper op in ga. Maar één tip is dat het helpt iets te ondernemen, wat het tegenovergestelde is van wat je aan het doen bent tijdens momenen van stress. Ben je je aan het terugtrekken, zoek dan contact, maar wel met mensen waar je je veilig bij voelt.

Mocht je het fijn vinden te onderzoeken wat jou helpt in tijden van stress, neem dan gerust contact op door te mailen naar info@vrouwzeker.nl

Groet, Sarah Niessink

Vrouw&Events en Vrouwzeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *