(On)mogelijkheden

Jezelf laten zien, dichtbij de ander komen, is ‘not done’ volgens de richtlijnen rondom het coronavirus. Gek genoeg zou dit juist het thema zijn geweest van ons event aankomende zaterdag. Het event gaan we verplaatsen naar een andere dag, maar hoe gaan we in deze periode om met dit thema? Hoe laat jij jezelf zien als je fysiek afstand moet houden? Hoe kan je dichtbij jezelf blijven als iedereen, zeker in deze tijd, overal wat van vindt?

Door het virus worden we beperkt. We kunnen weinig of niet meer werken of we moeten juist veel meer werken, we kunnen niet meer naar gezellige aangelegenheden, we hebben misschien wel gezondheidsklachten gekregen etc.

Ondanks dat dit een heftige tijd is, is het mooi om te zien dat de mens ook heel veerkrachtig is. Het ligt blijkbaar diep in de mens om de ruimte te zoeken, het licht te zoeken in een donkere periode, de mogelijkheden te vinden buiten de onmogelijkheden om. Dat geeft hoop. 

Het lesgeven thuis wordt bijvoorbeeld op inventieve manieren vormgegeven, sportlessen worden online voor je gefaciliteerd, met één appje staan er in het hele land mensen buiten te applaudisseren voor alle zorgmedewerkers, mensen helpen meer dan ooit ouderen of zieken met het ophalen van boodschappen, ondernemers switchen in no time naar extra hulp online.

Dus als we beperkt worden in het onszelf laten zien, wat zijn dan nog wel de mogelijkheden? Ik zie het omdenken in deze periode, waarbij je de focus hebt op andere manieren en mogelijkheden, als basis van een goede mindset. Vanuit deze basis vind je hieronder drie tips:

  • Verbinding zit gelukkig niet alleen in nabij fysiek contact, maar veel meer in de OPRECHTE AANDACHT. Er zijn genoeg manieren om jezelf te laten zien. Belangrijk is om, dat wat in je hart opkomt te volgen. Het klinkt misschien wat gezapig maar veel mensen vinden dit echt heel lastig. Weet dat als er iets in je opborrelt, dat dit een reden heeft. Als je dit volgt, is het vaak raak. Iemand had net die woorden of dat gebaar van je nodig. Wees dus niet te bescheiden. Het zit hem vaak al in kleine dingen: een appje of een extra belletje, een tekening of kaart naar opa en oma en zo gaf ik bijvoorbeeld vrienden uit de straat gisteren op een afstandje een ‘knuffel’.
  • ZET JEZELF STIL zodat je met afstand kan kijken naar wat erop dit moment gebeurd en hoe iedereen handelt. Niets is menselijker dan met de stroom mee gaan. Maar wil je wel met alle stromen meegaan? Door de berichten bijvoorbeeld dat de schappen in de supermarkten steeds leger werden, was het eerste wat ik dacht:’ Oei, we hebben helemaal niets op voorraad, zal ik ook nog even gaan?’ Zonder oordeel naar het hamsteren, want het is menselijk gedrag. Maar ik stelde ook mijzelf de vraag: Wil ik hierin meegaan? Wat is wijsheid? Onze straat besloot tegen de stroom in te gaan door boodschappen in te zamelen voor het tekort bij de voedselbank.
  • Het voordeel van deze periode is dat je bijna ‘gedwongen’ wordt om heel dichtbij jezelf te leven. Hoe heftiger de situatie, hoe meer er beroep wordt gedaan op de vraag hoe je er zelf in wil staan. MAAK KEUZES en weet dat geen keuze maken, ook een keuze is. Veel mensen vinden keuzes maken lastig. Ga er echt even voor zitten, weeg af en KIES. Accepteer dat er misschien veel mensen het niet met je eens. Het is ok. We zijn bedoelt om verschillend te zijn.

Ik wens iedereen veel goeds toe in deze tijd en vergeet niet te kijken naar de mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *