Maskermakers

Je gaat naar je werk en je bent moe. Je begroet je collega’s met een lach. Goedemorgen! Het voelt alsof je jezelf door de dag heen moet slepen. Eenmaal weer thuisgekomen, maakt je hoofd nog overuren. Er is weer veel gebeurd op het werk. Je begroet je man met een lach. Dag lieverd, hoe was jouw dag vandaag! Na het eten ga je sporten of naar een vergadering. Je loopt binnen met een glimlach.

Hoe vaak lopen we met een masker op? Een glimlach om te maskeren wat niet goed, fijn of mooi is. Maskeren dat we ons die dag eigenlijk helemaal niet goed voelen. Maskeren dat we wallen hebben. Maskeren wat we echt vinden. Iedereen doet dit op een verschillende manier. De één vecht en gaat maar door, is altijd ‘sterk’. De ander heeft de neiging om zich terug te trekken, valt wat stil. Of je richt je aandacht juist op de ander, zodat de ander jou niet hoeft te zien.

Het is niet verkeerd om in verschillende situaties te kiezen wat je wel of niet wilt laten zien. Je hoeft niet aan alle collega’s te vertellen dat je net die ochtend een enorme ruzie met je man hebt gehad. Soms heb je zelfs een masker nodig om iets te ‘overleven’, te kunnen doen wat nodig is. Maar als we met regelmaat een masker dragen kan dit ook een gewoonte worden en kan je hier last van krijgen. Je raakt gestrest, onzeker en overwerkt. We zijn ‘goede’ maskermakers geworden.

Maan heeft hier een prachtig lied over geschreven ‘Ze huilt maar ze lacht’. Maan zingt:
Ze zit hier alleen in de trein
En ze duikt in haar jas
Ze kijkt uit het raam
En ze vraagt zich af
Hoe zou het voelen jezelf te zijn
Want soms doet het pijn
maar ze huilt maar ze lacht
ze huilt maar ze lacht


Hoe ziet jouw masker eruit? Wat heb jij ervoor nodig je veilig genoeg te voelen het masker af te doen? Heb je het nodig jezelf meer te accepteren, negatieve ervaringen een plek te geven, of heb je het nodig meer mensen om je heen verzamelen die goed voor jou zijn? Ik daag je uit om ermee aan de slag te gaan. Het gaat je echt wat opleveren. Als je masker weg is, word je gezien. Dit nodigt de ander ook uit hetzelfde te doen. Het echte zien levert mooi momenten op. Gewoon omdat het echt is. Het is moeilijk te beschrijven, maar je voelt het en het voelt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *