Dans met je hart en je voeten zullen volgen

Afgelopen najaar deed ik mee aan een workshop schilderen. De lessen die ik die middag leerde hadden niets te maken met het ontwikkelen van schildertechnieken. Ik kreeg eerst de opdracht om uit verschillende afbeeldingen één te kiezen die mij aansprak. Vervolgens kreeg ik de opdracht te kijken naar de afbeelding en op zoek te gaan naar de betekenis van deze afbeelding voor mijn eigen leven. Wat zegt dit beeld? Wat is er te zeggen over de kleuren en vormen? Zit er symboliek in? Komen er woorden in je op?

De opbrengst was buitengewoon inspirerend en zette mij op een andere route. De afgelopen jaren ben ik mij steeds sterker gaan voelen in wie ik ben en wat ik doe. Ik pakte allerlei nieuwe uitdagingen op en begon aan een nieuw avontuur op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en werk. Superleuk! Ik ben enthousiast, zie altijd mogelijkheden en ben een echte doener. Hierdoor vergeet ik nog regelmatig ruimte te geven aan mijzelf, te voelen en nee te zeggen. Het zorgt ervoor dat ik niet altijd vanuit mijn hart leef, waardoor ik niet tot mijn volledige bestemming kan komen.

De opdracht bij de workshop heeft mij inzicht, bevestiging en richting gegeven. Een kaart met daarop twee vrolijk dansende mensen sprak mij meteen aan. Ik liep er eerst aan voorbij, want dansen maakt je zichtbaar en is voor mij buiten mijn comfortzone. Maar iets in mij zorgde ervoor dat ik de kaart wel pakte. Ik voelde vrijheid, beweging en ontspanning. Waarden die voor mij steeds belangrijker worden, kwamen die middag in dat beeld naar voren.

Ik kwam erachter dat ik ten volle kan groeien als ik mij vrij voel in wie ik ben, verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen leven en de moed neem mij kwetsbaar op te stellen. De jas van ‘bescherming’, lees angst voor afwijzing en moeite met imperfectie, trek ik nog regelmatig aan. Maar die middag besloot ik mijn dansjurk aan te trekken, mijzelf te laten zien en mijn hart te volgen. De laatste opdracht in de workshop was: je inzicht proberen te verwerken in een beeld op een schilderdoek. En dat probeerde ik 😉 Ik maakte een silhouet van een dansende vrouw in een tuin. Een titel voor mijn kunstwerk had ik niet, tot ik thuis kwam en aan mijn dochter van tien vertelde wat ik had gedaan. Zij had die middag een nieuwe tekst op haar lightbox geschreven: ‘Dans met je hart en je voeten zullen volgen’. En toen wist ik het: zij gaat, net als ik, schitteren in een prachtige dansjurk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *