Bescheidenheid, een zegen of vlucht?

Bescheiden zijn, een mooi eigenschap, toch?! Je bent dan verre van arrogant, je stelt jezelf niet op de voorgrond, geeft ruimte aan anderen, je bent niet opdringerig etcetera.

En toch lijkt er iets dubbelzinnigs in dit woord te zitten. Mijn korte zoektocht op internet bevestigde vrij snel mijn hypothese, namelijk dat bescheidenheid een term is die zeer verschillend te interpreteren is. Er worden de volgende betekenissen gegeven aan deze karaktereigenschap: niet verwaand, anderen de ruimte geven, bedachtzaam, eerzaam etcetera. Maar volgens Wikipedia wordt de term omschreven als: ‘een karaktereigenschap of gedrag waarbij men zichzelf of de eigen verdiensten onderwaardeert.’ Bescheidenheid lijkt dus enerzijds in relatie te staan met de ander. Omwille van de ander jezelf niet op de voorgrond zetten. Anderzijds lijkt het in relatie te staan met jezelf. Jezelf onderwaarderen en daardoor jezelf klein maken. Ik denk dat mensen daardoor ook wat wisselend tegen deze eigenschap aankijken. Mensen vinden het een valkuil of een kwaliteit.  

Bescheidenheid is mijn inziens een hele mooie eigenschap, maar het wordt een valkuil wanneer je het inzet omdat je jezelf onderwaardeert. Sterker nog, verschuilen we ons niet op momenten achter deze ‘bescheidenheid’. Want als we ons bescheiden opstellen dan hoeven we ook heel veel niet en dit levert ons dus ook wat op.  Je hoeft jezelf niet te laten zien, je hoeft niet groots te zijn, je hoeft geen mening te hebben, anderen vinden dan wellicht ook minder van jou. Dit kan best comfortabel en veilig voelen. Terwijl het eigenlijk op angst is berust.  

Daarom stel ik jou de vraag. Op de momenten dat je je bescheiden opstelt, gaat het dan meer om de ander of om jezelf? Als je ontdekt dat het komt omdat je jezelf onderwaardeert, ga dan eens na welke overtuiging over jezelf hierachter zit. Weet dat de ander jou juist graag wil zien, dat het fijn is dat je bent wie je bent. Ik daag je uit om vanuit deze gedachte te gaan leven en jouw bescheidenheid als een zegen in te zetten in plaats van een vlucht!