De schaamte voorbij…

Doorgaans vlieg ik op zaterdag van sportveld naar turnhal, van winkel naar wasmachine en roep ik door het huis ‘vandaag je kamer opruimen, want de stofzuiger gaat er door!’. Nadat alles er heerlijk opgeruimd uitziet, plof ik op de bank, mijn weekend is begonnen! Dit weekend deed ik het anders, ik liet de boel de boel en besloot met een boek op de bank te gaan zitten. Echt, ik doe dat veel te weinig! Want tijd aan mezelf besteden, omdat dit goed voor mij is…..dat is nieuw! En heus ik doe allerlei dingen voor mezelf: sporten, afspreken met vriendinnen, een keer wat langer in bed blijven liggen of een goede film kijken. Maar op de een of andere manier is er altijd een lijst met dingen die eerst gedaan moeten worden. Een perfecte moeder, een perfecte huisvrouw en een perfecte dochter (mijn moeder kwam langs terwijl het huis nog niet opgeruimd was, oeps). Dit is wie ik denk te moeten zijn, maar dat is niet wie ik ben.

Dr. Brené Brown schrijft in haar boek ‘De moed van imperfectie’ dat perfectionisme kan worden overwonnen als we erkennen dat we gevoelig zijn voor schaamte, afkeuring en verwijten. Als we meer zelfcompassie hebben, en beter bestand worden tegen schaamte, kunnen we onze imperfectie aanvaarden. Als aanvaarding lukt dan krijgen we meer moed, compassie en verbondenheid. Zelfcompassie is essentieel bij het aanvaarden van imperfectie en het ontwikkelen van authenciteit. Het gaat over aardig zijn voor jezelf, je menselijkheid erkennen en mindfulness. Brené verwijst in haar boek naar een zelfcompassietest die je meer inzicht geeft in hoe jij met zelfcompassie omgaat. In Nederland is de test te vinden op www.zelfcompassie.nl, hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk heeft de test vertaald.

De test heeft mij duidelijk gemaakt dat ik meer aandacht besteden mag aan aardig zijn voor mezelf. Yes, dit weekend is het gelukt! En dat voelt goed. Ik ga voorbij aan mijn schaamte en laat mijn perfectionisme steeds meer los. En jij? Aan welke schaamte wil jij voorbij gaan?