De perfectie van imperfectie!

Ik kan het zo vervelend vinden als ik me verspreek. In een bepaalde periode van de maand, wij vrouwen weten precies welke, is het zelfs nog erger! Ik vond dit stuntelige altijd een beetje dom van mijzelf, totdat een vriendin tegen mij zei: ‘Ik vind het juist jouw charme!’ Zo had ik er nog nooit naar gekeken en dit heeft mij geholpen het minder negatief te zien. Hoe kijk jij aan tegen je imperfecties? Stop je ze het liefste weg? Of ben je goed zoals je bent, perfect mét je imperfecties?!

We leggen de lat aardig hoog voor onszelf. Je moet er goed uit zien, we moeten fit zijn, we moeten ons huishouden op orde hebben, de perfecte traktatie voor je kind maken en we moeten vooral gelukkig zijn. En daar gaat het al fout, we MOETEN. Dat is hetzelfde als dat je tegen jezelf zou zeggen ONTSPAN NU. Kleine kans van slagen, omdat er iets krampachtigs in zit. ‘Die vergelijking met hoe het zou moeten zijn of hoe leuk die ander het wel niet heeft geeft echter een hoop stress. Want we willen graag goed uit die vergelijking komen.’ En ‘omdat iedereen vooral de bovengemiddelde scores met elkaar deelt, vervormt ons beeld van wat normaal is nog meer.’ (Steenveld, 2019) Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we het weer normaal gaan vinden dat we imperfect zijn?

  • WAARDEER jezelf, je bent een mooi mens!
  • WEES VRIENDELIJK in plaats van streng tegen jezelf, als je iets ‘fout’ hebt gedaan. Jezelf op de kop geven helpt zelden.
  • LEER. Zie je faalmomenten, als leermomenten.
  • GA. Laat jezelf met al jouw gave kanten maar zien. Je groeit door het nemen van risico’s.
  • DEEL je succesmomenten maar ook je ‘faal’momenten. Hierdoor zullen anderen ook de vrijheid voelen om open te zijn over hun leermomenten en ontstaat er een domino effect. Op deze manier kunnen we groeien naar een beeld dat we perfect zijn, juist mét al onze imperfecties!   

Vrouw&Events