Intimiteit en spetterende seks, een tegenstelling!?

Ik kan me voorstellen dat deze titel vragen oproept. Want laten we eerlijk zijn, met onze partner en dus ons meest intieme relatie willen we toch beide!

Ik wil beginnen met iets te zeggen over intimiteit. In mijn werk kom ik ze veel tegen. Mensen met huidhonger. Honger om aangeraakt te worden; knuffels te krijgen; honger naar intimiteit… Niet alleen mensen zonder partner kunnen huidhonger hebben. Ook gelukkig getrouwde mensen kunnen hongeren naar aanrakingen.

Ik pleit voor meer knuffels! Die zullen namelijk ook helpen tegen volksziekte nummer één; stress en burnout. Honderden onderzoeken hebben immers al aangetoond dat positieve en liefdevolle verbindingen met anderen ons beschermen tegen stress. Als we knuffelen dan wordt ons brein overspoeld met hormonen als oxytocine en vasopressine. Deze knuffelhormonen activeren het beloningssysteem in ons brein. Daardoor komt dopamine vrij, wat zorgt voor een rustgevend geluksgevoel. Ook niet onbelangrijk; dopamine schakelt het stresshormoon cortisol uit. Veel knuffels (vooral met je partner); minder stress en dus meer seks, toch? Ik moet je teleurstellen. Want voor geweldige spetterende gelukzalige seks is, vreemd genoeg, afstand nodig.

In alle eerlijkheid, dit had ik zelf ook niet kunnen bedenken. Esther Perel liet me in haar boek ‘Erotische intelligentie’ echter ontdekken om echt goede seks met je partner te kunnen hebben, afstand belangrijk is. Bij liefde en intimiteit draait het om nabijheid, om alles van elkaar weten. Passie heeft daarentegen mysterie nodig en ruimte. Het klinkt misschien vreemd, maar het is goed om je te realiseren dat wanneer intimiteit sterker wordt in een relatie door veel samen zijn en te knuffelen, erotiek juist met een gelijke hoeveelheid vermindert.

Hoe kunnen die tegengestelde krachten, afstand en intimiteit, in een vaste relatie bestaan? We willen immers beide: knuffels én spetterende seks.

Het kan gelukkig wel. Twee dingen zijn daarbij belangrijk: In de eerste plaats persoonlijke intimiteit. Iedereen heeft een ‘geheime tuin’ nodig; oftewel een eigen privéterrein, een eigen ‘zelf’ waar je zuinig op bent. Dus wees trots op jezelf, je lijf en geniet ervan! Maar zorg er ook voor dat je niet volledig samensmelt maar eigen blijft, eigen keuzes maakt en dingen doet voor jezelf. Een stukje eigen leven dat echt alleen van jou is en bij jou hoort. Juist door je eigen privéterrein te hebben geef je de ander de ruimte naar je te verlangen.

Het tweede is: nieuwsgierigheid. Blijf nieuwsgierig naar de ander. Bekijk je partner eens van een andere kant, in een andere situatie, ontdek nieuwe dingen en laat je verrassen.

En dan, wie weet… Minder stress, intimiteit én spetterende seks!

Leestip:  Erotische intelligentie van Esther Perel

Rianne van Dijken

Arts-Seksuoloog NVVS