Genieten!

Bij Miranda thuis werd er niet over seksualiteit gepraat: ‘ Seks doe je niet, dat is voor als je getrouwd bent’. Informatie over bijvoorbeeld: seksuele gevoelens, wat intimiteit is, wat seks met je doet en hoe seks nu eigenlijk precies werkt bij vrouwen én mannen kreeg Miranda niet. In het begin van haar huwelijk was de seks vooral gericht op geslachtsgemeenschap en ging de seks eigenlijk als vanzelf, het hoorde er bij. Later merkte Miranda dat het niet meer als vanzelf ging. Miranda kreeg steeds minder zin in seks en kon er niet meer van genieten.

Miranda is niet de enige vrouw die moeite heeft met genieten van seks. Ongeveer twintig procent van de vrouwen heeft minder zin in seks en moeite met genieten. Misschien is dit ook herkenbaar voor jou? Minder genieten kan verschillende oorzaken en redenen hebben. Het kan gaan om een seksuologisch probleem, zoals pijn bij het vrijen, problemen met klaarkomen of je man heeft een erectieprobleem. Maar het kan ook zijn dat psychologische of sociale factoren jouw seksualiteit beïnvloeden. Het gezin vraagt jullie aandacht, je ervaart stress, jullie hebben veel sociale activiteiten. Tijd voor elkaar is er eigenlijk niet.

Hoe kun je meer genieten van seks?
In deze blog vier tips om zelf mee aan de slag te gaan:

  1. Bedenk voor jezelf wat in de weg kan staan om ervan te genieten. Misschien hebben jij en je partner weinig tijd voor elkaar, zijn er zorgen over geld, ben je druk met de kinderen of staat de agenda vol met allerlei afspraken. Wat heeft op dit moment jouw prioriteit en maakt dat je geen zin heb in seks?
  2. Praat samen over wat je wel en niet wilt in je seksuele relatie. Open zijn over wat je voelt, denkt en vindt legt een basis voor het hebben van een plezierig seksleven. Seks is communiceren.
  3. Ga op zoek naar informatie over hoe jouw lijf werkt en het lijf van je partner. Elk lijf werkt weer anders en reageert anders op seksuele prikkels. Onderzoek elkaars lijf en vertel wat je fijne plekjes zijn.
  4. Stap eens uit je comfortzone en ontdek nieuwe dingen. Seks heb je met je hele lichaam en is meer dan geslachtsgemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan: sexy lingerie, massage, seks op een andere plek dan de slaapkamer of een hulpmiddel.

Een plezierig seksleven vraagt aandacht van jou en je partner. Seks is doen, is oefenen en elke keer weer leren. Je zult merken dat het af en toe wat onhandig gaat, het helemaal te gek is en je verrast bent over wat je ontdekt en je steeds meer gaat genieten.