Bloot!

Misschien hoop je stiekem wel op een licht erotiserend relaas over de liefde, maar ik ga het dit keer gewoon hebben over je blootje. Jeweetwel, dat blootje dat je niet zomaar aan iedereen laat zien. Dat is privé. Dat is kwetsbaar. Bloot voelt gewoon… nou ja, gewoon bloot.

Nu was er een paar jaar geleden een documentaire op tv over twee jonge mannen die zich drie weken lang 24 uur per dag lieten filmen. In alles. En dan ook echt in alles. Douchen, wc-bezoek, seks… Niets werd geschuwd. Maar toen één van de jongens ook gevolgd werd tijdens een therapie-sessie werd het hem teveel. Dit durfde hij niet aan de hele wereld te laten zien. Want dit was pas echt kwetsbaar. Dit was pas echt bloot.

Dat zette mij aan het denken. Deze jongens lieten zien dat je ook emotioneel bloot kunt zijn. Iets wat veel mensen misschien zelfs enger vinden dan lichamelijk bloot zijn. Want je blote ziel laat je niet zomaar aan iedereen zien. Hoe weet je dat je de ander kunt vertrouwen? Hoe weet je dat je helemaal veilig bent bij de ander?

Onlangs had ik een gesprek met een stel, dat telkens tegen dezelfde ruzie aan liep. Toen we verder praatten, bleek dat er veel meer onder lag dan je misschien in eerste instantie zou denken. Het gedrag dat zij liet zien was boosheid, ze maakte verwijten. Maar ze voelde zich eigenlijk afgewezen, onzeker. En ze verlangde juist zo naar de bevestiging van haar man. Maar omdat ze het idee had dat hij haar niet belangrijk vond, ging ze er op een negatieve manier om vragen. Ze vond het heel moeilijk om dat te vertellen. “Het voelt zo bloot,” zei ze met tranen in haar ogen.

En dat is het precies. Bloot zijn maakt kwetsbaar. Juist in een relatie. Veel mensen vinden het niet gemakkelijk om hun blote ziel aan hun partner te laten zien. Terwijl dat eigenlijk de sleutel is naar een diepe verbinding: de ander zo vertrouwen dat je al je kwetsbaarheid, je pijn, je angsten en onzekerheid durft te laten zien – en erop te vertrouwen dat het veilig is bij je geliefde.

Misschien lees je dit en ontroert het je. Omdat je verlangt dat je partner zich ook eens echt ‘emotioneel bloot’ aan jou laat zien. Of misschien ben je wel zo teleurgesteld in mensen dat je denkt: ‘Ammehoela met die kwetsbaarheid, ik vertrouw niemand meer.’ Je bent niet de enige – heel veel mensen zijn teleurgesteld of gekwetst in de liefde. Maar ik weet uit mijn praktijk ook dat liefde het risico driedubbel waard is.  En misschien had jij deze column nodig om het risico van liefhebben eindelijk (weer) eens te nemen!

Boekentip: Relaties, hoe doe je dat? Karin Wagenaar

Relatiecoach Cocky Drost

www.cockydrost.nl